kanal neljas, kalev sport ja 16:9 formaat

Foorum terrestiaalse digi-tv teemadel
prigin
Edasijõudnu

kanal neljas, kalev sport ja 16:9 formaat

Postitus Postitas prigin »

starmani dvbc võrgus edastatakse enamik kanaleid 4:3 formaadis. 16:9 formaadis on vaid yle1 yle2 ning nelonen ning reklaami järgi peaks olema ka uus kanal neljas.

kasutan starmanist renditud humaxi dvbc stb'd ning 40" samsungi lcd telekat. stb confist on määratud ekraani suhe 16:9 ning ekraani formaat "pillar box", viimane sellepärast et mulle ei meeldi widescreen telekal vaadata laiaks venitatud 4:3 pilti.

Kui nüüd pult kätte võtta ja kanaleid vahetada, siis eesti kanalid on 4:3 formaadis (ekraani servdes on mustad ribad) ning soome kanalid on ilusti üle ekraani, ehk 16:9 nagu olema peabki. Kuid kanal neljas ning ka näiteks kalev spordist vaadatud jalgpalli ülekanne olid justkui 4:3 suhtesse "pressitud" 16:9 pilt ....

Ma proovisin omaarust läbi nii kõik variandid nii stb boxil kui ka telekal, ei saanud sellist kombinatsiooni kätte, et 4:3 oleks ikka 4:3 ning 16:9 oleks ikka 16:9.
Kuidas soomlased saavad widescreen pilti näidata nii, et kanalite vahetamise vahel ei pea konfiguratsioonimenüüdes surfama kuid starmanist edastatud ning starmanist renditud seadmega starmani enda kanalit vaadates seda teha ei saa ?

... või olen ma ise loll ja mul on miskid setingud kuskil valed, kui nii siis palun juhendage :)
p.s. starmani helldeski ma pole veel helistanud
serxx
Entusiast

Re: kanal neljas, kalev sport ja 16:9 formaat

Postitus Postitas serxx »

Hetkel ei saa seda küll kontrollida, kuid tundub selline olukord:
Soomedel on terve kaader ära kasutatud 16:9 pildi jaoks ja streamis on lipuke püsti, et tegemist 16:9 pildiga, box ise toimetab infoga edasi nagu ta heaks arvab.
Eesti "16:9" kanalid on tõenäoliselt letterboxitud 4:3 pildi sisse (st. üleval ja all mustad ääred), seega ei saa seda mitte kuidagi automaatselt ümber lülitada, ainus variant on telekas pilti croppima panna.

See on kõigest minu oletus, pole hetkel aega kontrollida seda väidet.
Kasutaja avatar
Sculder
DigiTVfänn

Postitus Postitas Sculder »

Oled sa päris kindel ,et see mida vaatasid Neljanda pealt tol hetkel oli 16:9 suhtes aga mitte 4:3 letterbox ?

Praegu näiteks tuleb Neljanda pealt korralik 16:9 aga neloselt on film "Blade" 4:3 letterbox versioon
prigin
Edasijõudnu

Sculder kirjutas:Oled sa päris kindel ,et see mida vaatasid Neljanda pealt tol hetkel oli 16:9 suhtes aga mitte 4:3 letterbox ?

Praegu näiteks tuleb Neljanda pealt korralik 16:9 aga neloselt on film "Blade" 4:3 letterbox versioon
neljanda pealt tuli miski seriaal, mis läks "16:9" formaati peale seda kui stb'st keerasin "wide" peale, ehk siis pilt venitatakse igal juhul kogu ekraanile laiali (ka 4:3 puhul), samal ajal yle1 yle2 ja nelose pealt jooksis ilusti 16:9 content ilma igasuguse "wide" optionita ... võib olla, et ka teleka seadistuses on miskit viga kuid kahtlen selles, kuna soome digi töötab nii nagu peab, eesti oma aga kahjuks mitte ...
prigin
Edasijõudnu

serxx kirjutas:Hetkel ei saa seda küll kontrollida, kuid tundub selline olukord:
Soomedel on terve kaader ära kasutatud 16:9 pildi jaoks ja streamis on lipuke püsti, et tegemist 16:9 pildiga, box ise toimetab infoga edasi nagu ta heaks arvab.
Eesti "16:9" kanalid on tõenäoliselt letterboxitud 4:3 pildi sisse (st. üleval ja all mustad ääred), seega ei saa seda mitte kuidagi automaatselt ümber lülitada, ainus variant on telekas pilti croppima panna.

See on kõigest minu oletus, pole hetkel aega kontrollida seda väidet.
tundub olevat selline olukord nagu sa kirjeldad. Üleval ja all on mustad ääred ning pilt on 4:3 formaati "letterboxitud", pilt läheb normaalseks (16:9 formaati) peale seda kui stb menüüdes ringi surfida ning "wide" option peale panna ... kuid kuna mulle ei meeldi väljavenitatud 4:3 pilti vaadata, siis see option tuleb alati maha võtta kui pärastpoole 4:3 contenti jällegi vaadata tahan ...

Huvitav oleks teada kuidas ja kas teistel "neljanda" widescreen töötab, ehk on viga teleri settingutes ?
Kasutaja avatar
mongel
Uudistaja

Postitus Postitas mongel »

Endal on nii, et telekas on "16:9" ja humaxi box on "pillar box" seade peal.
Tänu sellele viskavad soome kanalid ilusti üle ekraani. Eesti kanalid on aga 4:3 (ehk 14:9, kus külgedel on väiksed mustad ribad).

Neljanda kanaliga on minul nii, et reklaamid on samuti mustade ribadega külgedel ja kuna pilt on letterboxitud 16:9 on ka mustad ribad all ja üleval.
Vaatasin Neljada kanali peal mingit filmi 80 päeva ümber maa.... mis oli 2.35:1 ehk kino formaadis.
Kui soome kanalitel on kinoformaadis filmid ilusti üle ekraani (üleval ja all on loomulikult mustad ribad nagu peab), siis Neljada kanalil oli see pressitud 4:3 (14:9) peale.
Et näha seda ilusti panin Humaxi boxil "pillar boxi" > "full mode" peale.

Laiekraan telekal nagu ei ole see probleem. Kuna mul on kodus veel kaks telekat, mis on 4:3 formaadis, siis nendel ongi see pilt kokkupressitud, kusjuures ühel neist telekatest ei saagi seda ekraaniformaati muuta ka. Nii et peab piklikuid nägusid vaatama. Sama on ka juba siin mainitud Kalev spordiga.

Neljada ka Kalev spordi viga ongi, et nad ei saada korralikku 16:9 pilti, mis laiekraan telekal viskaks ilusti laiaks ja 4:3 telekal ta näitaks üleval ja all mustasid ribasid. Nagu kodanik serxx siin seletas.

Pole küll neljandat kanalit palju vaadanud (korraks seda kodu muutumist) aga Sculder, mis saade muidu korralikult 16:9 formaadis tuli. Üldjuhul, automaatselt ta mul üle ekraani küll ei lähe, kui on, on kokku pressitud 4:3 ja siis tuleb boxil see "pillar boxi" > "full mode" peale panna.

Endal Starmani kaabel digi.
Kasutaja avatar
a1
DigiTVfänn

Postitus Postitas a1 »

serxx kirjutas:Hetkel ei saa seda küll kontrollida, kuid tundub selline olukord:
Soomedel on terve kaader ära kasutatud 16:9 pildi jaoks ja streamis on lipuke püsti, et tegemist 16:9 pildiga
Minu arusaama järgi seda 16:9 lippu lihtsalt ei tule. Kui Kalev Spordist võiks nende rohke praagi taustal veel aru saada, siis neljanda puhul, mis pidavat olema eesti telemaastikul uus tase, jääb see muidugi arusaamatuks.
Kasutaja avatar
jyri403
DigiTVfänn

Postitus Postitas jyri403 »

Kuidas zuumis Neljandal formaatidega on? Ise ei vaata, sest zuumi leping läbi. Ilmselt taastama ei kipu.
Kasutaja avatar
Martini
Entusiast

Postitus Postitas Martini »

Zuumis sama jama. Saadetakse 4:3 pilti, mille sisse on letterboxitud widescreen.

Kahju iseenesest, esmapilgul ütleks ma, et tegemist on Eesti telemaastiku ainukese mõõdukaltki mõistliku kanaliga.
Kasutaja avatar
roska
Digivanake

Postitus Postitas roska »

Paluks täpsemat probleemikirjeldust, mis täpsemalt on Neljandaga viga. Neljandal edastatakse WSS signaali, pildi 23 real, nagu standard ette näeb. Need filmid, mis on Neljanda eetris jooksnud on olnud kõik 16:9 formaadis, kuid paljudel nendest on ka veel lisaks mustade ribadega ehk mitte full-frame 16:9, vaid letterbox 16:9. Filmid on väga erinevad. Full frame 16:9 on eetris kindlasti homme Dresden File puhul. Eile Zuumi kaudu vaadates töötas WSS küll normaalselt.
Viimati muutis roska, 23:20, 24 Veebr 2008, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
buhh
DigiTVfänn

Postitus Postitas buhh »

Sony LCD teleri + Neotion NP4 tuleb Neljas igati korrektselt Zuumi paketis
4:3 ja 16:9 lülitus toimub õigesti
prigin
Edasijõudnu

roska kirjutas:Paluks täpsemat probleemikirjeldust, mis täpsemalt on Neljandaga viga. Neljandal edastatakse WSS signaali, pildi 23 real, nagu standard ette näeb. Need filmid, mis on Neljanda eetris jooksnud on olnud kõik 16:9 formaadis, kuid paljudel nendest on ka veel lisaks mustade ribadega ehk mitte full-frame 16:9, vaid letterbox 16:9. Filmid on väga erinevad. Full frame 16:9 on eetris kindlasti täna Dresden File puhul. Eile Zuumi kaudu vaadates töötas WSS küll normaalselt.
jutt käib starmani dvb-c võrgust(tallinna kesklinnas).
tundub, et starmani dvbc's kanal neljanda puhul seda WSS signaali lihtsalt ei edastata, sama kehtib ka dvbc's oleva kalev spordi kohta.

4:3 contendi puhul on kõik fine kuid widescreen(nii full frame kui ka "kinoformaat" filmid) kontent aga pressitakse 4:3 letterboxi kokku.
Kasutaja avatar
Sculder
DigiTVfänn

Postitus Postitas Sculder »

mongel vaatan Neljandat Zuumi kaudu ja kui saade on olnud tõeline 16:9 siis on see nii ka ekraanil olnud (ei mäleta mis saade see oli eile, sai seda korraks vaadatud enne peole minekut ja täna mälu just ei hiilga oma kohalolekuga).
Reklaamid on aga 4:3 ja seega on mustad ribad külgedel normaalsed. Ning näiteks "Varjatud elu" sarja reklaamis on pilt 4:3 letterbox ja seega normaalne, et mustad ribad on nii külgedel kui ka üleval ja all.

Mida on Kalev Spordilt tulnud tõelises 16:9 formaadis ? Mul pole veel midagi silma jäänud.
Kasutaja avatar
Henkka
In Memoriam

Postitus Postitas Henkka »

No hetkel ( kell 13.37) tuleb tallinnas see Neljas küll nii, et mingis mustad ribad on külgedel.
(nagu 4:3 oleks), samal ajal teleka ja zoomboksi seaded peaks õiged olema, sest Yle Teema, Yle TV1+ ja teised soome DVB-T kanalid tulevad normaalselt 16:9, nagu peab.
prigin
Edasijõudnu

Sculder kirjutas:mongel vaatan Neljandat Zuumi kaudu ja kui saade on olnud tõeline 16:9 siis on see nii ka ekraanil olnud (ei mäleta mis saade see oli eile, sai seda korraks vaadatud enne peole minekut ja täna mälu just ei hiilga oma kohalolekuga).
Reklaamid on aga 4:3 ja seega on mustad ribad külgedel normaalsed. Ning näiteks "Varjatud elu" sarja reklaamis on pilt 4:3 letterbox ja seega normaalne, et mustad ribad on nii külgedel kui ka üleval ja all.

Mida on Kalev Spordilt tulnud tõelises 16:9 formaadis ? Mul pole veel midagi silma jäänud.
zoomist jutt ei käigi, seal võibki kõik õieti toimida - kuna ei kasuta siis ei oska kommenteerida.
probleem on dvb-c edastusega.

Kalev spordist edastati jalgpalli 16:9 formaadis, samuti oli ükspäev wrc saade 16:9.
Vasta

Mine “Maapealne Digi-TV”