miskipärast üllatab mind hoopis see et digi-tv oma irc-u kanal on pidevalt tühi. Põhimõtteliselt saab ju ircus ka nõuandeid küsida ning helladel teemadel rääkida. mitu aastat tagasi olin ma koguaeg jututoas, teemad olid muidugi kõikemuud kui tehnika ja sat. nüüd olen sellest jututoa vaimustusest ammuilma üle saanud. isegi msn pole enam esikohal. tähtis on hoopis töö ja kodu... mida aktiivsemalt me seda kanalit kasutaksime seda puhtamaks saab foorum mõttetutest postitustest. jututoas saavad kaks huvilist ju konkreetsel teemal privas oma rida ajada ilma et see teisi segaks.
foorumi piirangud peavad olema arusaadavad kõigile kasutajatele. kes reeglitest aru ei saa, see on kõige tõenäolisem foorumi risustaja.
sõnavabadus selles foorumis muide kehtib ainult foorumi osas muidujutt, teatud piirini siiski...

teistes osades on aktsepteeritud vaid teemakohased postitused, videomakk!
üldjoontes nõustun ka ice ettepanekutega.
algajad ei pruugi jälle üksteisele kuigi häid nõuandeid anda. minu idee oleks et lugeda saaksid algajad kõiki postitusi, aga vastata/postitada saaks ainult oma taseme ehk algaja foorumis. kui moded näevad et algaja oma satihuvi kurjasti foorumis ei kasuta, võiks teda premeerida edasijõudnu staatusega, kes võib siis postitada nii algaja kui ka edasijõudnute tasemel. ja nii edasi... selline filter on loomulikult üsna keeruline ja igale foorumi liikmele seda vist personaalselt rakendada ei saa. kuid: võimalik on uusi algajaid ja olemasolevaid edasijõudnuid jälgida. nii nagu rate.ee-s on moded portaali jumala staatuses nii on ka siin digi-tv.ee moded. nii oleks kõige lihtsam: ise ütlesid, ise ka vastutad. kui kahetsed, siis usalduse tagasisaamine sõltub ainult kasutajast endast.
ajaline piirang liiga hoogu sattunute puhul ei ole kasulik, kui teema areneb jõudsalt huvitava sisuga. seda oleks siis huvitav nagu raamatut peatüki haaval lugeda. ajalise piirangu asemel võiks olla päevane mahupiirang tekstisõnumi postitamisel. kui tahad, võid ühe artikli, oletame et 100 kb korraga ära kasutada. võid teha päevas ka kaks postitust. sellise asja mõte on, et inimene hakkab talle päevas eraldatud postitusruumi kasutamisel enne mõtlema. läbustada sellisel juhul vist ei oma eriti mõtet. muidugi, mõnel võib olla ka sügavalt kama kaks ja ta kirjutab oma läbu hiljem edasi, kuid sellisel juhul ei saa antud foorumi kasutajat kuigi tõsiselt võtta. jääb üle kas kasutajakonto kustutada või postitamise võimalus teatud ajaks bannida. tulemuseks on olukord kus teatud isikud lihtsalt ei pääse enam edasijõudnu tasemele sest uue konto tegemisel on ta automaatselt algaja ja et algajast edasi pääseda peab ta ära teenima võimaluse olla edasijõudnu.
kõige tipuks peavad foorumi moded-adminnid arvestama sellega et foorumi kasutajate vanus kõigub suure vahega. sellest vahest saab aru kui me loeme kahe erineva inimese postitust. ühe lauseehitus ja sõnavara võivad selgelt viidata ka haritusele, vanuseküpsusele jne. kahtlemata jääb enamike foorumi kasutajate vanus vahemikku 17- 45/50 . küsimus on selles et inimeste haritustase on erinev. üks kasutab keerulisi sõnu, teine hästi lihtsaid kuid küpsusest saame aru sellest, mismoodi üksteist poriga siin üle valatakse ning asjasse mittepuutuvaid "viisakusavaldusi" teineteisele tehakse.
näiteks võiks foorumis olla reegel et isiklikke küsimusi foorumis avalikult ei lahendata. koligu privasse või mingu ircukanalisse. ja nende isiklike küsimuste all mõtlen ma just neid teineteise ähvardamise-solvamise aktsioone, tugevaid eelarvamusväljendeid,mis õhutavad vägivallale. kui tegemist on laiale ringile püstitatud teemaga siis ma soovitan just neid teemasid modedel jälgida, sest tavaliselt hakkab lumepall suuremaks veerema jjust pisiasjadest, mida lahendab terve hulk foorumi kasutajatest. seal on kerge tulema selliseid probleeme. üksmeelset foorumi liikmeskonda ilmselt ei saa kunagi olema, aga meil on olemas võimalus suhelda satiteema. seda võimalust tuleb austada, sest ausalt öeldes kinnine foorum tähendab seda, et kõik sinna ei pääse ja need kes pääsevad ei saa ka kõike teada. l