Diseq mootori paigaldus

Vaba vestlus igal teemal mis puudutab digitaaltelevisiooni
Kasutaja avatar
peps2
Edasijõudnu
Postitusi: 58
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: tallinn
    unknown unknown
Kontakt:

Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas peps2 » 19:28, 14 Nov 2014

Tere

Kas keegi teeks puust ja punaseks ette , kuidas käib Diseq 1.2 mootori paigaldus. Tüüneriks vu+solo2, antenn 90 cm triax ja mootor DiSEqC 1.2 HH-Mount GM 50 - 120.
Millise sateliidi järgi ma paika ajan, jne , millised seaded .
Oleksin abi eest väga tänulik!

Parimat

Kasutaja avatar
arkoko
DigiTVfänn
Postitusi: 949
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: 59°26'N 24°45'E
    unknown unknown
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 39 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas arkoko » 00:00, 15 Nov 2014

Kunagi sai sellest hea pildi ette LL Merge kodukalt:
http://www.merge.ee/index.php?option=co ... 79&lang=et
Kahjuks nüüdseks sealt on pildid kadunud. Kirjuta neile, äkki saavad taastada?
{Amiko Viper 4k}{Triax 1,1m}{Supreme Intelligent Dark Motor All Metal DiSEqC USALS, 85°E-30°W}{Pana Plasma}

Kasutaja avatar
elit
Digivanake
Postitusi: 2550
Liitunud: 02:00, 11 Jaan 2007
    unknown unknown
On tänatud: 8 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas elit » 08:59, 15 Nov 2014

Mootorajami häälestus võib olla lihtne ja keeruline, sõltuvalt huvist ja taiplikusest.

Juhin tähelepanu kahele väga olulisele asjale:
- toru, mille külge antenn kinnitatakse, peab olema rangelt vertikaalne
- sõltuvalt asukohast tuleb leida nn. tõeline lõunasuund (st. vastavalt asukohale, kus suunas vaadates asuks satkaare kõige kõrgem punkt). Eestis jääb see suund (idapikkus) sattide 21,5E ja 30E vahele. Lihtsalt öeldes tuleks valida häälestusel abiks sat, mille elevatsioon (tõusunurk) on suurim Sinu asukoha jaoks (kasutades dishpointer`t).

http://www.sadoun.com/Sat/Installation/ ... lation.htm
http://www.techtir.ie/howto/install-motorised-dish
http://www.dishpointer.com/

Kasutaja avatar
Scott
Digivanake
Postitusi: 3156
Liitunud: 02:00, 22 Dets 2005
    unknown unknown
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 153 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas Scott » 09:00, 15 Nov 2014

Merge õpetus on otsefookusantennile ja tänapäevasema diseq-mootorile ei sobi. Põhimõtte saab sealt siiski selgeks.

http://motorised-satellite-uk.com/insta ... -tutorial/ on piltidega õpetus.

Seletan lähemalt, kuidas ise esimese korraga mootori 10 minutiga satikaarele sain.

Esiteks, mast peab olema loodis. Teiseks, otsi Maaametist, Delfi kaardilt või Google Mapsist antenni paigalduskoha koordinaadid võimalikult täpselt. Ei tee paha salvestada/trükkida ekraanipilt, millel on näha ülaservas paigalduskoht ja sellest lõuna suunas mõni täpselt lõunas asuv maamärk või ehitiseosa. Nii saad teada täpse lõunasuuna asimuudiga 180 kraadi. Varusta end korraliku malli ja terava pliiatsiga, joonlaud on iseenesest mõistetav. Tõmba joon antennimastist lõunasse (väljatrükil on see paberiäärega paralleelne).
Järgmiseks sisestad http://www.satlex.de/en/azel_calc.html lehel oma koordinaadid (jällegi võimalikult täpselt) ning satelliidiks valid 13E Hotbirdi (ei pea seda just valima, aga hetkel jääb nii). Vajutad calculate, tulemuse... noh, kõige kindlam on välja printida. Soovitan salvestada kohe ka Export data in CSV format of all visible satellites at your location, sedagi võib hiljem vaja minna.

Näide: valisin Tallinn põhjalaius 59.37° N idapikkus 24.80° E (miks see ~59,4 kraadi paksus kirjas on, selgub hiljem), satelliidiks Hot Bird 13E. Peale arvutust saime teada, et Hot Birdi asimuut on 193.65° (polegi 13 kraadi, nagu võis alguses arvata), mootori skaalal on Satlexi arvutuse järgi see 12.77° West. Ülejäänu jätame praegu tähelepanuta.

Malli keskpunkt aseta paberil antenni asukohale nii, et lõunasuund jääb malli 180 numbri peale (täisring-malliga, poolringmalliga pead natuke arvutama). Tõmba joon 193,6 kraadi peale. See on Hot Birdi suund: näed ära, kas miski ehitis või puu ette võib jääda. Sama võid teha teistegi huvitavate satelliitidega, andmed saad juba tuttavalt veebilehelt või allalaetud csv-tabelist.

Nüüd kirjeldatu võib ka vahele jätta, aga öeldakse, et harjutamine teeb meistriks. Installeeri see antenn ilma mootorita mastile ja otsi üles Hot Bird! Andmed on juba arvutatud, seekord on tähtsad lisaks asimuudile veel tõusunurk 21.92° ja LNB kalle kinnituses ehk skew 6.90°. Kui satelliit käes, timmi signaalikvaliteedi näidud maksimumi ja salvesta kanalid mällu. Märgi üles mõne tugeva ja kõige nõrgema kanali näidud. Jäta meelde antenni kaldenurk masti suhtes, et hiljem mootoriga otsides liialt aega ei raiskaks, sest kinnitusklambri asend ei jää samaks.

Siit hakkab mootori ettevalmistamine. Mõttekas on enne toas katsetada, kuidas tuuner mootoriga läbi saab ja ise õppida, mismoodi mootori seadistamismenüü konkreetsel tuuneril on tehtud. Kas mootor liigub keskasendisse, kui vastav käsk anda? Itta? Läände? Kui kõik korras, siis liiguta uuesti keskele ja ühenda juhtmed lahti.

Aeg seada mootori kalle masti suhtes. Mootori mastikinnitusel on skaala ja nooleke, sea see täpselt 59,4 kraadi (Sinu asukoha laiuskraad, eespool oli paksus kirjas ja siinkohal ongi see vajalik informatsioon) peale ja keera poldid tugevalt kinni, jälgides, et pingutamisega noole asukoht ei nihkuks. Järgmiseks on vaja kinnitada mootori külge antenn. Pealtvaates peab antenn olema mootori suhtes täiesti sümmeetriliselt, tegevust lihtsustab mootorivõllil olev tähis. Kui antenn tugevalt kinnitatud, ühendad mootori jälle tuuneriga ja liigutad menüüst mootorit sammhaaval lääne suunas, kuni mootori võllil olev tähis on võimalikult täpselt 12,8 kraadi läänes. Seejärel lülitad tuuneri välja.
Lõpuks sätid LNB kalde (skew) täpselt nullasendisse: enamusel LNB-del on skaala kesta peal ja juhe jääb suunaga otse alla.

Edasine tegevus toimub juba paigalduskohas. Kohe ütlen ära, et ilma tuuneri ja monitorita läheb mitmeid tunde katuse ja toa vahet joostes, seega katsu vähemalt tuuneri live-pilt omale organiseerida, puldinuppude sõtkujat võid ka telefoni teel juhendada. Kõige parem on tuuner, pult, telekas-monitor ja nende toiteks aku, UPS või pikendusjuhe antenni lähedale kaasa võtta. Võrguvoolu kasutades tuleb järgida elektriohutusnõudeid :!: , sest aparaatide toiteplokid võivad lekkida ning ühtlustamata potentsiaaliga katuse/mastitoru ja mootori-LNB vahelt võib saada sellise sähvaka, mis parimal juhul edaspidi igasuguse satiantennidega tegelemise isu ära võtab.

Kinnita mastile mootor koos antenniga kindlalt ja ilma loksuta, kuid nii, et neid saab vähese jõuga mastil pöörata. Sea antenni tõusunurk silma järgi samasuguseks nagu see oli ilma mootorita ning keera kinnitus piisavalt kinni. Ühenda kaabel otse LNB külge (mootorist mööda) ja lülita tuuner sisse. Vali tuuneris kõige tugevam kanal Hot Birdi listist ning ava infonupuga (vms) signaalinäidik. Keera mootorit mastil ja säti antenni tõusunurka, kuni pilt on käes; katsu saavutada maksimaalne kvaliteedi (Q) number. Korda sama kõige nõrgema transpondriga. Keera mootori mastikinnituse mutreid korraga vähe ja kummaltki poolt vaheldumisi kinni, samal ajal jälgides, et signaalinäit oluliselt ei halveneks. Sama tegevus tee antenni tõusunurga poltidega - siin on vajalik tõusunurga korrigeerimine, seda eriti Triaxi liugurpindadega kinnitusega. Kinnita lõplikult mootori mutrid ja antenni tõusunurga poldid. Kvaliteedinäidik peab näitama võimalikult suurt näitu. Ongi kõik! Lõpuks veel kaabeldus selliseks teha, nagu jääma peab, ehk siis LNB väljundist mootori LNB-tähistusega pesasse ja REC-tähisega mootoripesast tuunerisse.

Viimaseks jääb tuuneris salvestada ülejäänud positsioonid, kanalid skännida ja vaatamine võib alata. Iga positsioon tuleks sammhaaval timmida maksimaalse signaalikvaliteedi peale ja mällu salvestada.

Kui on juhtunud see, et Hot Bird (või muu satelliit, mis häälestamiseks sai valitud) on ainus, millel pildid ees ja teised positsioonid on pimedad või enamus kanaleid hakib, tuleb otsast peale hakata, kui on aru saadud, kus viga tehti.


Pildid on postituses esimesena viidatud saidi lingis, siia kopeerimiseks peaks hea tava kohaselt autori luba olema. Aga ongi parem, kui satifänn teooria kinnistamiseks pildi ja jutu iseseisvalt kokku viib.


(See juhend on kirjutatud kõigile algajatele, teema autori teadmisi-oskusi teadmata.)
Viimati muutis Scott, 05:11, 17 Nov 2014, muudetud 1 kord kokku.

Keela Adblock

See veebileht toimib ainult reklaamirahadest.
Kui sa näed seda teksti siis sa blokeerid reklaame.
Palun kaalu Adblocki keelamist siin toetamaks Digi-tv.ee veebilehte.


Kasutaja avatar
arkoko
DigiTVfänn
Postitusi: 949
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: 59°26'N 24°45'E
    unknown unknown
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 39 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas arkoko » 16:38, 15 Nov 2014

Scott kirjutas:Merge õpetus on otsefookusantennile ja tänapäevasema diseq-mootorile ei sobi.
Miks ei sobi? Nurgad, tõusud ja kaar on ju samad?
{Amiko Viper 4k}{Triax 1,1m}{Supreme Intelligent Dark Motor All Metal DiSEqC USALS, 85°E-30°W}{Pana Plasma}

Kasutaja avatar
tramm
Entusiast
Postitusi: 109
Liitunud: 03:00, 01 Sept 2005
Asukoht: Pealinnas
    unknown unknown
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 5 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas tramm » 23:48, 15 Nov 2014

Mina seadsin Triaxile ōige kaldenurga, vist 8,5 kraadi. Siis Vu+solo2 käima ja satelliidiks valisin Astra2-he. Keerasin lnb lōunasuunda - magnetiline ja tegelik lōunasuunda ei lange kokku- aeglaselt liigutasin edasi-tagasi mootorit, kui tv pildi ette vōttis , siis oli ka taevakaar koheselt paigas. Peale Astra 2 täppishäälestamist keerasin mootori poldid kinni. Kōik.

Kasutaja avatar
Scott
Digivanake
Postitusi: 3156
Liitunud: 02:00, 22 Dets 2005
    unknown unknown
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 153 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas Scott » 05:05, 16 Nov 2014

arkoko kirjutas:Miks ei sobi? Nurgad, tõusud ja kaar on ju samad?

Asimuudi kraadid ja lõunasuund on sama, tõusunurgad on otsefookus- ja offsetantennil erinevad, sõltudes viimasel mootori varre kaldenurgast ja antenni enda offsetist. Samuti on diseq-mootoril ja offsetantennil skaalad peale pressitud, otsefookuse polarmountidel reeglina mitte. Muidugi on võimalik Merge juhise järgi saada ka offsetantenn paika, kuid algajale on esialgu lihtsam, kui ülearust infot võimalikult vähem on.

Kasutaja avatar
elit
Digivanake
Postitusi: 2550
Liitunud: 02:00, 11 Jaan 2007
    unknown unknown
On tänatud: 8 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas elit » 08:13, 16 Nov 2014

Scott pakutud variant on keeruline ning jõukohane mulle, kuid mitte algajale.
Siiski võiks ka nutikas algaja saada hakkama, kui mõtestab/saab aru - mis, milleks ja kuidas.
Nö. pimesi järgimisega ei saavuta midagi peale närvilisuse.

tramm pakutud variant on lihtsaim (nö. klassikaline), kuid vajab pärast kõrgeima (tõelisel lõunasuunal asuva) sati leidmist korrigeerimisi, mida pole keeruline mõtestatult teha.
Muide, 28E on piisava täpsusega Elva pikkuskraadi jaoks tõelisel lõunasuunal.
Ma ei oska öelda, kas tramm valis selle teadlikult või mitte.

Veelkord: vajalik on antenni kinnitustoru range vertikaalsus.

Kasutaja avatar
Scott
Digivanake
Postitusi: 3156
Liitunud: 02:00, 22 Dets 2005
    unknown unknown
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 153 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas Scott » 09:38, 16 Nov 2014

elit kirjutas:Scott pakutud variant on keeruline ning jõukohane mulle, kuid mitte algajale.
Siiski võiks ka nutikas algaja saada hakkama, kui mõtestab/saab aru - mis, milleks ja kuidas.

Minu pakutud variandil on vaja eeltööd, täpseid asukohaandmeid ja korrektset koostet ning mootorile märgitud skaala peab klappima tegelikkusega. Nipp on selles, et süsteem on esimese korraga häälestatud kogu satikaarele piisava täpsusega. Seepärast tulebki valida satelliit, mis on lõunasuunast umbes 1/3 - 1/2 kaare ulatuse kaugusel läänes või idas.

Kui alustada tõelisel lõunasuunal asuva (üldjuhul pole paigaldusasukohast sõltuvalt 180 kraadi peal satelliiti) või seal lähedal asuva sati häälestamisest, kaotame juba alguses kaare servadel täpsust ning on vaja uuesti korrigeerida.

Kasutaja avatar
tramm
Entusiast
Postitusi: 109
Liitunud: 03:00, 01 Sept 2005
Asukoht: Pealinnas
    unknown unknown
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 5 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas tramm » 11:41, 16 Nov 2014

Minu Triax 110 taevakaar sai kohe täpselt paika. GM mootorile tuli panna muidugi laiusgraadist sōltuv nurk lisaks Triaxi nurgale. Kuna Astra2 suunatud antenn on 28,2 kraadil, tegelik lōunasuund umbes 25,5 kraadi, siis seda vahet mina ei suuda katusel eristada. Muuseas, kui VU+ on seadistatud ära, menüüsse tuleb toksida oma asukoha laius ja pikkusgraadid, mille sain Google mapist, tagab see selle , et mootor GM on seadistuse ajal juba ennast keeranud nö 3kraadi ja taevakaare kōrgus mootori keeramisel on ise juba automaatselt paigas. Mina vaatan satelliite 75E kuni 30W.

Kasutaja avatar
angry
Entusiast
Postitusi: 160
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
    unknown unknown
On tänanud: 9 korda
On tänatud: 2 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas angry » 12:17, 16 Nov 2014

Scott- SUPER juhend, oleks selline olnud käepärast paar aastakümmet tagasi, hulk töötunde ja peavalu oleks olemata olnud :)
Teleka ja tuuneri katusele vedamist on võimalik WIFI olemasolu- ja tuuneri wifi võimekuse korral vältida. Androidile (arvatavasti ka Macile) on kirjutatud hulgem appe, millega on võimalik üle WIFI kanaleid vahetada ja saada infot signaali tugevuse- ja kvaliteedi kohta. Tõsi- "süütule" tuunerile on vaja eelnevalt laadida mõni netist leitav channellist.

Kasutaja avatar
peps2
Edasijõudnu
Postitusi: 58
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: tallinn
    unknown unknown
Kontakt:

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas peps2 » 19:32, 17 Nov 2014

Okey, hakkan homme katsetama.
Kas sain õigesti aru:1 Mootori skaalal nurk 59,4 kraadi. 2. Seejärel Nt Astra 19.2 täiesti paika ajada.3. Tüüneris õiged parameetrid paika. 4 Kui kõik õigesti tehtud peaks kaar paigas olema.

Parimat

Kasutaja avatar
tramm
Entusiast
Postitusi: 109
Liitunud: 03:00, 01 Sept 2005
Asukoht: Pealinnas
    unknown unknown
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 5 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas tramm » 19:58, 17 Nov 2014

Astra1 ei sobi. Vali Astra2. Tüüneris paika positsioneeri seaded ja vali esimeseks Astra2. Nüüd keera mootorit nii kaua kuni saad satelliidilt signaali kätte. Peale mootori poltide kinni keeramist asu satelliidilt kanalite sisse lugemist.

Kasutaja avatar
peps2
Edasijõudnu
Postitusi: 58
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: tallinn
    unknown unknown
Kontakt:

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas peps2 » 18:22, 04 Dets 2014

Antenn väljas paigas!
Kuid äkki keegi juhendab, mis seadistus peab tüüneris olema! Hetke seis on selline et manuaalselt keerab sateliitide vahel, kuid automaatselt kui kanalivahetust teen siis ühlelt satile teisele ei keera.
Miskit valesti kuskil.
Tüüner siis solo 2 ja openvix image

Kasutaja avatar
tramm
Entusiast
Postitusi: 109
Liitunud: 03:00, 01 Sept 2005
Asukoht: Pealinnas
    unknown unknown
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 5 korda

Re: Diseq mootori paigaldus

PostitusPostitas tramm » 18:47, 04 Dets 2014

Mina panin tuuneri B positsioneerima. Sisestada tuleb oma taldriku asukoha koordinaadid: laiuskraad, pikkusgraad. Need saad kõige lihtsamalt Google mapist, kui oled Oma maja fotol.
Alustama pead tuuneri setup-ist. Valid kõigepealt tuner B, siis diseq 1.2 ja seejärel sisestad oma asukoha LONGITUDE ja LATITUDE. Veel sisesta GM mootori sammu- stepi pikkus. Mul oli häälestusega selline probleem, kuna sisestasin laius- ja pikkuskraadid valepidi, siis ei hakanud positsioneer tööle.

Kui satelliidi otsingus sisestad ASTRA2, siis peaks pilt ette tulema. Kui ei tule, siis keera taldrikut kahele poole niikaua, kuni SKY pilt ette tuleb. Peale täppishäälestust keera poldid kinni.

Keela Adblock

See veebileht toimib ainult reklaamirahadest.
Kui sa näed seda teksti siis sa blokeerid reklaame.
Palun kaalu Adblocki keelamist siin toetamaks Digi-tv.ee veebilehte.



Mine

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 48 külalist