Alternatiivsed elektritootmisvahendid

Siin räägitakse seda mis sülg suhu toob
Kasutaja avatar
soul
Entusiast
Postitusi: 179
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: Lõuna
    unknown unknown

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas soul » 23:27, 28 Mär 2014

valgekotkas kirjutas:
soul kirjutas:On majanduslikult tasuv pöörama panna?l
on - isegi meerikamaa suurtes solar farmides pööratakse terveid välju ;)


Kuni 40 % suurem tootlikus.
http://eprints.tktk.ee/353/

Kasutaja avatar
rait01
Digivanake
Postitusi: 1990
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: Kohila
    unknown unknown
On tänanud: 319 korda
On tänatud: 53 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas rait01 » 00:03, 29 Mär 2014

tuule generaator maja katusel http://www.youtube.com/watch?v=SGSlzj99pWc
SD vabalevi err kanalid tuleb kinni panna esimesel võimalusel. FM raadio tuleb ka kinni panna ja üle minna DAB + raadio peale.

Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake
Postitusi: 8092
Liitunud: 02:00, 15 Nov 2006
Asukoht: Tallinn
    unknown unknown
On tänanud: 132 korda
On tänatud: 168 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas peeter3000 » 17:37, 11 Mai 2014

http://www.aripaev.ee/article/2014/5/11 ... ega-paigas

Väiketuulik tasub ära pideva tuulega paigas.

Eestis ei ole väiketuulikud eramute juures veel väga levinud, kuid huvi kasvab. Samas ei saa väiketuulikute puhul rääkida ka sellest, et neid peaks igale poole panema.
Tuulikule sobib selline asukoht, kus on pidevalt palju tuult. Need paigad on rannikul ja saartel ning kõrgematel kohtadel. Kui tuule kiirus kasvab kaks korda, siis tuulikust tulev toodang ei suurene mitte kaks, vaid kaheksa korda. Ehk mida parem tuul, seda rohkem võimaldab tuulik säästa elektrivõrgust ostetavat elektrit.

Väiketuulikute kõrgus on tavaliselt 10-20 meetrit, aga mida kõrgem, seda parem. Tuuleenergia klaster tellis hiljuti Eesti Maaülikoolilt juhtumiuuringu, kus ühte Pandivere ja ühte Saaremaa alla 20 meetri kõrgusel töötavat tuulikut võrreldi, kui neil oleks kõrgem mast ja arvestati seejuures ka kõrgema masti suuremat maksumust. Analüüs kinnitas, et mida kõrgem mast, seda suurem toodang. Masti optimaalne kõrgus analüüsitud asukohtades oleks olnud Pandiveres 22 meetrit ning Saaremaal 30 meetrit.

Asukohas oluline arvestada võrguühendust ning lähedasi objekte. Tuule kineetilise energia võimsus kasvab tuule kiiruse kuubiga. Ühtset reeglit vajalikule minimaalsele aasta keskmisele tuulekiirusele on raske anda, kuna see sõltub konkreetsest rakendusest. Autonoomse süsteemi tuuliku paigaldamiseks võib aktsepteerida ka väiksemat tuuleressurssi, sest alternatiivsed energiaallikad on kallimad ja tihti ka suuremate keskkonnamõjudega. Autonoomse süsteemi puhul võiks tuuliku paigaldamisele mõelda alates tuulekiirusest 3,5 m/s ja võrguühendusega kohas alates 4,5 m/s.

Nt mõnel väikesaarel või ääremaal võib tuulik lisaks päikesepaneelile olla ainuke majanduslikult võimalik variant, kuidas elektrit saada. Sellisel juhul tekib kasu inimesele juba esimese kilovatt-tunni tootmisega.
-------------
http://www.aripaev.ee/article/2014/5/11 ... aike-toole
Pane päike tööle.

Päikesepaneelid muudavad harjumusi. Päikesepaneelid on ühekordne investeering ega mõjuta paigaldatuna keskkonda. Kui on tavakasutuseks projekteeritud majad, mille energiatarbimine ei ole väga suur, siis piisab 11 kW tootmisseadmest ühele kodumajapidamisele. Tingimusel, et küte ja soojustus on läbimõeldud. Selliste päikesepaneelidega toodab Pinni sõnul aastas natuke alla 10 000 kWh elektrienergiat.

"Päikesega on aga see õnnetus, et see on elektritootmiseks tsüklist väljas," ütleb Pinn. "Me vajame soojust ja energiat, kui on talv ja soojust ei ole. Novembrist jaanuarini on energiat enim vaja, aga need on päikeseenergia mõistes surnud kuud." Kolme pimeda talvekuuga toodavad päikesepaneelid vaid 3-5% aastasest energiahulgast.

Peale selle on päike ka päevases mõistes tsüklist väljas. Sel ajal kui päike on kõrgel ja toodab elektrit, on inimesed kodust ära, tööl või asju ajamas. Hommikul paneelid ei tooda veel, õhtuks on aga päike läänes või loojunud.

Pinni sõnul kerkib üsna sageli küsimus, kas kasutada suurema tootluse jaoks päikesepaneelide pööramissüsteemi või suunata osa paneele teistesse ilmakaartesse. Ta nendib, et sellest ei oleks suurt kasu, sest esiteks on raske leida asukohta, millele päike kogu päeva peale paistab. Tavaliselt on kuskil puud või mets ees, mis paneelid varju jätavad. Teiseks tuleb arvestada õhutegurit. Kui hommikul päike paistma hakkab, peab kiirgus läbima mitu korda paksema atmosfäärikihi kui lõuna ajal, mil päike paistab otse ülevalt. Pigem soovitab Pinn suurema energiahulga saavutamiseks rohkem paneele paigaldada.

"Maailma mõistes oleme samuti päikesepaneelidega tsüklist väljas. Meile tundub, et elektriga köetakse, aga maailmas käib elektriga jahutamine," ütleb Pinn ja viitab lõunamaade hotellide konditsioneeridele, mille vajadus ja võimalus täpselt ühte langevad.

Selleks et ise enda toodetud elektrist kasu saada, tuleb ümber korraldada oma tarbimisharjumusi. Võimalikult palju tuleb ära kasutada energiat samal ajal, kui see tekib. Kui muidu on säästunipiks kasutada elektrit öösel, näiteks pesumasinad, boilerid jms, siis päikesepaneelide puhul peaks oma seadmed ümber programmeerima just päevasele režiimile. "Hea on selline tulemus, kui tarvitatakse ära pool energiast ise ja pool müüakse võrku," nendib Pinn.

Elektritootjast elektrimüüjaks. Kui on soov paigaldada päikesepaneelid, tuleb esiteks teha avaldus võrguettevõttele liitumise väljaehitamiseks elektritootjana, misjärel muudetakse ära voolumõõtja seadistus. Sõltuvalt vajalikest toimingutest läheb see maksma 50-500 eurot. Järgmisena tuleb esitada taotlus liitumiseks elektritootjana, ka siis, kui ei ole soovi oma toodetud elektrit müüa. See on tarvilik ohutuse tagamiseks juhuks, kui elektrivõrk peaks mingil põhjusel maha kukkuma.
DVB-T/T2:Eesti-SoomeDigi/ DVB-C:Starman HD/DVB-S: Mabo 125x140cm/TBS5922

Kasutaja avatar
satik
Moderaator
Postitusi: 3575
Liitunud: 02:00, 25 Veebr 2007
Asukoht: siin seal
    unknown unknown
On tänanud: 67 korda
On tänatud: 100 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas satik » 19:19, 11 Mai 2014

peeter3000 kirjutas: ---tuleb esitada taotlus liitumiseks elektritootjana, ka siis, kui ei ole soovi oma toodetud elektrit müüa. See on tarvilik ohutuse tagamiseks juhuks, kui elektrivõrk peaks mingil põhjusel maha kukkuma.


See pole eriti pädev nõue, sest süsteem mis lokaalsena põhiosas on ise tootev ja elektrivõrk on lisavarustuse alla kuuluv ja seejuures ei ole tegemist elektrimüügiga, siis peab olema lahendus rajatud nii, et elektrivõrgu ärakukkumine ei saa ega tohi mõjutada konkreetse off-grid lahenduse toimimist.
Juhul kui süsteem on vastupidine, et elektrivõrk on põhitoide ja lokaalne tootmine lisavõrk, ka siis ei saa nõuda liitumist elektritootjana.
Kui selline nõue on kuskilt leitav, tähendab see tegelikult EE soovi piirata iseseivat elektritootmist ja on sellega vastuolus EU soovitustega.
Ohutuse tagamine teenuslepingu kaudu on täielik BS. Mõelgem neile kes kasutavad off-grid lahendust 100% oma tarbeks ja ilma elektrivõrgu olemasoluta - mingi seadusena elektritootja kohustusi peale panna on ju absurd.
---
Näide kuidas hävitab ametkondlik mõtlemine (pigem mõtlematus) energiasäästlikuse - http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=68574203
On suht küündimatu et kui mingi lahenduse välja käinud ettevõte on tegevuse lõpetanud, siis ükski teine ei suuda asja töös hoida. Suudab ja selliseid on ka eestimaiseid olemas.

Keela Adblock

See veebileht toimib ainult reklaamirahadest.
Kui sa näed seda teksti siis sa blokeerid reklaame.
Palun kaalu Adblocki keelamist siin toetamaks Digi-tv.ee veebilehte.


Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake
Postitusi: 8092
Liitunud: 02:00, 15 Nov 2006
Asukoht: Tallinn
    unknown unknown
On tänanud: 132 korda
On tänatud: 168 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas peeter3000 » 22:29, 19 Mai 2014

Saksamaal sai tasuta elektrit.
19.05.2014, 12:06

Läinud nädalal langes Saksamaal elektri hind lühikeseks ajaks nulli lähedale.

Tuule-ja päikeseenergia tootmine sõltub paljuski ilmast ja on suhteliselt haruldane, et mõlema energia tootmine käib täisvõimsusel. Ometi oli 11. mai erand, sest samaaegselt korraliku päiksepaistega oli ilm Saksamaal ka erakordselt tuuline, vahendab Business Insider.

Selle tulemusena täitis toodetud taastuvenergia pärastlõunal pea kolmveerand turunõudlusest. Regulatsioonide tõttu on võrgul kohustus osta iga toodetud kilovatt taastuvatest allikatest. See omakorda loob turule teatavad väljakutsed, kuna tootmine pole alati stabiilne.

Sestap on loodud süsteem, millega taastuvenergiatootjad hoiatavad süsteemioperaatoreid, et need saaksid tavapäraste energiaallikate tootmist aeglustada. Ehkki näiteks maagaasi tootmise pidurdamine on võrdlemisi lihtne protseduur, siis tuumajaamade puhul ei pruugi see nii lihtne olla. Nõnda toodetigi läinud nädalal nõudlusest enamgi, mis ajas müügihinna hetkeks isegi miinusesse.

Juhan Lang
juhan.lang aripaev.ee
DVB-T/T2:Eesti-SoomeDigi/ DVB-C:Starman HD/DVB-S: Mabo 125x140cm/TBS5922

Sihi
Entusiast
Postitusi: 466
Liitunud: 17:19, 07 Aug 2008
Asukoht: Lõuna-Saaremaa
    unknown unknown
On tänanud: 18 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas Sihi » 19:38, 26 Juun 2014

Selline jõujaam sai kokku Saaremaal täna.
Sul pole õigusi, et siin postituses manuseid näha

Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake
Postitusi: 8092
Liitunud: 02:00, 15 Nov 2006
Asukoht: Tallinn
    unknown unknown
On tänanud: 132 korda
On tänatud: 168 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas peeter3000 » 20:26, 26 Juun 2014

mingi 9kW?
panid endale?
DVB-T/T2:Eesti-SoomeDigi/ DVB-C:Starman HD/DVB-S: Mabo 125x140cm/TBS5922

Sihi
Entusiast
Postitusi: 466
Liitunud: 17:19, 07 Aug 2008
Asukoht: Lõuna-Saaremaa
    unknown unknown
On tänanud: 18 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas Sihi » 20:53, 26 Juun 2014

10,7kW. Endale muidugi.

Kasutaja avatar
satik
Moderaator
Postitusi: 3575
Liitunud: 02:00, 25 Veebr 2007
Asukoht: siin seal
    unknown unknown
On tänanud: 67 korda
On tänatud: 100 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas satik » 21:07, 26 Juun 2014

255W paneel x42, nice :roll: .

Akufarm ka miskine on?

Sihi
Entusiast
Postitusi: 466
Liitunud: 17:19, 07 Aug 2008
Asukoht: Lõuna-Saaremaa
    unknown unknown
On tänanud: 18 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas Sihi » 21:30, 26 Juun 2014

Täpselt, 255W paneel. Akudega esialgu ei kiirusta kuna kogu see kupatus läks päris ilusa uue auto raha maksma. Hiljem aga kindlasti! Perspektiiviga ehitatud.

Kasutaja avatar
officer
DigiTVfänn
Postitusi: 661
Liitunud: 02:00, 15 Dets 2006
Asukoht: VIIMSI.
    unknown unknown
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 4 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas officer » 21:34, 26 Juun 2014

satik kirjutas:Akufarm ka miskine on?


...et raha kiiresti tagasiteenida, oleks olulisem seafarm :roll:
Viimsi poolsaare alguses,Triax100+antenni ajam RAK380;
TV'd: Sam. QE65-Q ja LE40D550 + Elion boxid ARRIS VIP1113 ja VIP5305
soundb:Sam.HW-K450
blue-ray: Sam.BD-J5500
Raadio: Yam. R-N303D ja Imperial DABMAN i200 + 9el.vert. DAB-yagi az.WE

Kasutaja avatar
soul
Entusiast
Postitusi: 179
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: Lõuna
    unknown unknown

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas soul » 21:48, 26 Juun 2014

Sihi kirjutas:Täpselt, 255W paneel. Akudega esialgu ei kiirusta kuna kogu see kupatus läks päris ilusa uue auto raha maksma. Hiljem aga kindlasti! Perspektiiviga ehitatud.


Müüd ülejäägi võrku?
Kui saladus ei ole, siis kas 1euro eest saab 1w, mõtlen valmis, võrgus töötaval kujul, puidust raamil näiteks, kätte?
Postide läbimõõt tundub tugeva varuga, kas külmumispiirist sügavamal?

Kasutaja avatar
satik
Moderaator
Postitusi: 3575
Liitunud: 02:00, 25 Veebr 2007
Asukoht: siin seal
    unknown unknown
On tänanud: 67 korda
On tänatud: 100 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas satik » 21:57, 26 Juun 2014

officer kirjutas:
satik kirjutas:Akufarm ka miskine on?


...et raha kiiresti tagasiteenida, oleks olulisem seafarm :roll:


Hmm... et toodad metaani pealt kasu juurde? :wink: Seda on muide rikkad pealinna tegelinskid viljandimaal katsetanud, ei ole aga eriti midagi kuulda enam olnud.
Eesti keel on paindlik keel, võime ka vabalt akupargiks akude kogumit nimetada, kui akufarm kentsakas tundub. Huvitav, serverifarmide puhul pole seda võrdlust seafarmidega nagu kohanud :wink:

Sihi
Entusiast
Postitusi: 466
Liitunud: 17:19, 07 Aug 2008
Asukoht: Lõuna-Saaremaa
    unknown unknown
On tänanud: 18 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas Sihi » 22:07, 26 Juun 2014

Ma ei tahaks siin kõiki detaile arutada. Minu otsus sündis aastapikkuse põhjaliku analüüsi tulemusena. Tegu on mõnes mõttes pensioni sambaga. Raha hetkel hoida, säästa või deponeerida pole küll erilist mõtet.

kass1234
Edasijõudnu
Postitusi: 27
Liitunud: 16:48, 15 Sept 2009
    unknown unknown
On tänanud: 3 korda

Re: Alternatiivsed elektritootmisvahendid

PostitusPostitas kass1234 » 22:36, 26 Juun 2014

satik kirjutas:
officer kirjutas:
satik kirjutas:Akufarm ka miskine on?


...et raha kiiresti tagasiteenida, oleks olulisem seafarm :roll:


Hmm... et toodad metaani pealt kasu juurde? :wink: Seda on muide rikkad pealinna tegelinskid viljandimaal katsetanud, ei ole aga eriti midagi kuulda enam olnud.
Eesti keel on paindlik keel, võime ka vabalt akupargiks akude kogumit nimetada, kui akufarm kentsakas tundub. Huvitav, serverifarmide puhul pole seda võrdlust seafarmidega nagu kohanud :wink:



Lägast toodetakse biomemetaani ning sellest elektrit lisaks Viiratsi seafarmile veel Ilmatsalus.
Lehmasõnnikust saab elektrit biometaani vahendusel Aravetel.
Reoveemudast toodetakse biometaani ja sellest elektrit nt Tartu Veevärgis.

Keela Adblock

See veebileht toimib ainult reklaamirahadest.
Kui sa näed seda teksti siis sa blokeerid reklaame.
Palun kaalu Adblocki keelamist siin toetamaks Digi-tv.ee veebilehte.



Mine

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 55 külalist