Hetke kellaeg on 13:04, 08 Sept 2010

Kõik ajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Postita uus teema Vasta teemale  [ 73 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4, 5
Autor Sõnum
 Postituse teema: Re: Kuidas saab antennile lisada võimendit?
PostitusPostitatud: 15:03, 29 Juul 2010 
edasijõudnu
Kasutaja avatar

Hetkel on mul ainult üks antenn ja üks võim, sealt tulevad nii Eesti kui Soome. Aga probleem ongi selles, et Eesti hangub ja pilt läeb mustaks aeg ajalt. Soome puhul pole ma hangumist ja pildi kadu märganud. Mõtlesingi panna kaks antenni üks jääb hetkel Soome peale paika ja teisea otsiks Eesti parima kvaliteedi. Ühendaks need mingisuguse liitjaga ja siis olemasoleva võimendus vahele, ning üks kaabel telekani. Või ei ole siuke varjant võimalik et üks võimendi võimendab kahte antenni? Olen näinud mitmel eramul isegi rohkem kui kaks antenni teiba otsas, paar logot ja mõni yagi milliseid signaale nemad siis püüavad ja kuidas need ühendatud on? Oskab keegi hea inimene mulle selgitada kuidas ma saan kaks antenni ühendada nii et ka EEsti 666Mhz kanalid mulle sama hästi kui Soome tuppa jõuaksid!

Profiil  

PostitusPostitatud: 16:10, 29 Juul 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

Mõistlik oleks jätta võimendi Soome antenni ligidale (1-1,5 m) antennist tulevasse kaablisse ning sellest võimendist tulev signaal liita Eesti antennist tuleva signaaliga (kus ilmselt ei ole võimendit vaja).
Sel juhul, kui antennide juurest peab ainult üks kaabel alla tulema, on jah liitmiseks eelpoolmainitud splitterit vaja ning kogu värk peab ilmastikukindel olema (kuivõrd asub välitingimustes).

Profiil  

PostitusPostitatud: 20:01, 29 Juul 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

Just sellist Henkka kirjeldatud varianti kaalusin ka ise mõni aeg tagasi.
Triax'l on splitter art. nr 347012, mis võiks sobida.
'http://www.triax.co.uk/Products/System%20Distribution%20Products/Splitters%205%20-%201000%20MHz.aspx?productId={0ED29AEE-7AA9-4930-8BCB-79CF071E93E2}&Tab=0'
Kas seda eestisse saab, uuri näit. info@dancorp.ee, see on foorumlase peeter3000 pood vist.
Kogu uba ongi selles, et kui toide läheb alt boksist kaablit mööda, siis splitterist peab see minema edasi AINULT sinna harusse kus su võimendiga antenn istub. "Tavalise" splitteriga võib nii juhtuda, et logo lühistab lihtsalt toite ära.

Profiil  

PostitusPostitatud: 20:32, 29 Juul 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

pets1 Wrote:
...Kogu uba ongi selles, et kui toide läheb alt boksist kaablit mööda, siis splitterist peab see minema edasi AINULT sinna harusse kus su võimendiga antenn istub. "Tavalise" splitteriga võib nii juhtuda, et logo lühistab lihtsalt toite ära.

Mitte et võib nii juhtuda,
vaid päris kindlasti juhtubki... :mrgreen:

Profiil  

PostitusPostitatud: 20:43, 29 Juul 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

veel vihjeid kui tegu tõelise iseehitajaga 8)
kõlbab ka "tavaline" võimsust (voolu) mõlemasse harusse läbi laskev splitter, aga siis pead logo taha panema sellise Ranteloni viguri http://www.rantelon.ee/images/est/r9i14.pdf
ja otsed loomulikult, kaablitoitega võimendi soome jaoks peab teises harus vahel olema, muidu lased ikka boksi läbi :mrgreen:

Profiil  

PostitusPostitatud: 02:56, 30 Juul 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

pets1 Wrote:
veel vihjeid kui tegu tõelise iseehitajaga 8)
kõlbab ka "tavaline" võimsust (voolu) mõlemasse harusse läbi laskev splitter, ...

Veel tõelisem iseehitaja kakub splitteri kaane maha ja joodab eesti antenni (sinna, kuhu pole pinget vaja) signaaliahelasse paarikümne pF kondensaatori vahele. :D

Profiil  

PostitusPostitatud: 15:10, 30 Juul 2010 
edasijõudnu
Kasutaja avatar

Ma ei saa aru miks ma mõlema antenni signaali ei saa võimendada või ei tohi? No liidaks mõlema antenni kaablid nii 2m pealt splitteriga kokku ja siis alles võimendi. Ja edasi üks juhe telekani(mitte BOX) toitesöötja on ka veel enne telekat.

Profiil  

PostitusPostitatud: 15:46, 30 Juul 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

ToivoSvamm Wrote:
Ma ei saa aru miks ma mõlema antenni signaali ei saa võimendada või ei tohi? No liidaks mõlema antenni kaablid nii 2m pealt splitteriga kokku ja siis alles võimendi. Ja edasi üks juhe telekani(mitte BOX) toitesöötja on ka veel enne telekat.

Muidugi saad ja tohid,
ainult sel juhul koormad üsna tõenäoliselt oma võimendi sisendi tugevama Eesti signaaliga üle, tekivad signaali moonutused (ka ristmodulatsioon on võimalik) ning lõpptulemusena pole ei seda ega teist signaali ekraanil stabiilselt näha.
Selle eest oled aga saanud võimendada nii nagu tahad :mrgreen:

Profiil  

PostitusPostitatud: 15:56, 30 Juul 2010 
edasijõudnu
Kasutaja avatar

No tänud igaljuhul asjalike nõuannete eest ja eks ma siis proovi igat pidi kuidas aga saab, ning loodan normaalselt telekat vaadata tulevikus! :roll: Kuigi egas hetkelgi midagi hullu pole peale selle, et eesti kanalid hakivad vahest.

Profiil  

PostitusPostitatud: 10:14, 31 Juul 2010 
Õpetaja
Kasutaja avatar

ToivoSvamm Wrote:
No tänud igaljuhul asjalike nõuannete eest ja eks ma siis proovi igat pidi kuidas aga saab, ning loodan normaalselt telekat vaadata tulevikus! :roll: Kuigi egas hetkelgi midagi hullu pole peale selle, et eesti kanalid hakivad vahest.

Sellest on nii nii palju juttu olnud,pane võimsam antenn,oleneb kui kaugel asud mastist kusagil peaks need tabelid ka olema antenni suurese (võimsuse) ja kauguse vahega ka antud.Näiteks kui 40-60 km siis alla 100 elemendist poleks vast mõtet panna kui tahad ka et sita ilmaga pilt ees püsiks.Aga ikka Soomele ja Estile omad antennid muidu on ikka jama.
Ja muidugi ka kas on V või H polarisatsioon.kas see loeb palju,kui mastist kaugemal asud.
Viljandis ka V aga mul väike detsantenn ja ei hakanud teist külili keerama,mul mastini vähe maad ja egas see suurt juurde ei anna.Aga kui kaugemal siis kindlasti.

Profiil  

PostitusPostitatud: 14:06, 31 Juul 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

mustkass Wrote:
Ja muidugi ka kas on V või H polarisatsioon.kas see loeb palju,kui mastist kaugemal asud.
Viljandis ka V aga mul väike detsantenn ja ei hakanud teist külili keerama,mul mastini vähe maad ja egas see suurt juurde ei anna.Aga kui kaugemal siis kindlasti.

Kui võtta vastu vertikaalpolarisatsiooniga signaali antenni abil, mis on horisontaalpolarisatsiooni seatud, on signaali nõrgenemine 20 dB suurusjärgus...
In a linearly polarized system, a misalignment of polarization of 45 degrees will degrade the signal up to 3 dB and if misaligned 90 degrees the attenuation can be 20 dB or more.

...ja egas see suurt juurde ei anna :mrgreen:

Profiil  

PostitusPostitatud: 14:44, 17 Aug 2010 
edasijõudnu
Kasutaja avatar

Tekkis nüüd selline küsimus, et kas yagi antennil on mingi eelis logo antenni ees? Peab ikka vist parema antenni muretsema, sest Eesti on hakanud ikka täiega hakkima aga Soome pilt on viimase peal hea.

Profiil  

PostitusPostitatud: 18:25, 17 Aug 2010 
satifänn
Kasutaja avatar

ToivoSvamm Wrote:
Tekkis nüüd selline küsimus, et kas yagi antennil on mingi eelis logo antenni ees? Peab ikka vist parema antenni muretsema, sest Eesti on hakanud ikka täiega hakkima aga Soome pilt on viimase peal hea.

Erinevused on sellised:
- logo on lihtsate vahenditega valmistatav ja laiaribaline antenn, kuid tema võimekus on keskpärane
- Yagi on häälestatav väga hästi teatud kindlale kitsale sagedus- (ehk siis kanali-)vahemikule ja omab sel juhul kaunis suurt võimekust. On ka Yagisid, mis on laiema sagedusvahemiku jaoks, kuid sel juhul sellise Yagi võimekus sõltub väga oluliselt vastuvõetavast sagedusest

Nagu ikka realses elus - tuleb vaadata, mida just vaja on ja vastavalt sellele teha oma valik.
Oma eelised ja oma puudused on nii logol kui Yagil.

Profiil  

Näita postitusi viimasest:  Sorteeri:  
Postita uus teema Vasta teemale  [ 73 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4, 5

Kõik ajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on online

Kaustajad vaatamas seda foorumit: Pole registreeritud kasutajaid ja 1 külaline

Sa ei saa postitada uusi teemasid siia foorumisse
Sa ei saa vastata teemadele siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada manuseid siin foorumis

Otsi:
Hüppa lehele: